INFORMACE
Těstovinový salát s žampióny můžeme podávat jako hlavní jídlo nebo i jako večeři. Těstoviny dodají našemu tělu komplexní sacharidy a v kombinaci s ostatními surovinami i mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Nechybí zde ani kyselina listová, která je obsažena v listové zelenině. U některých důležitých látek obsažených v zelenině se tepelnou úpravou ničí jejich využitelnost, proto je vhodné konzumace zeleniny v syrovém stavu. Pro lepší využití vitamínů rozpustných v tucích je přidán do salátu slunečnicový olej. Rostlinné tuky dodají našemu tělu prospěšné mastné kyseliny.
Konzumací 1 porce (1/3 množství surovin) těstovinového salátu přijmeme do lidského organismu přibližně:
- 2020 kJ
- 68 g sacharidů
- 3,4 g vlákniny
- 13 g bílkovin
- 16 g tuku
SUROVINY
- těstoviny 250 g
- salát Lollo Biondo 1/4
- rajčata Mini Roma 120 g
- žampiony krájené 200 g
- mrkev 80 g
- zelené olivy 170 g
- slunečnicový olej 2 polévkové lžíce
- bazalka
- salátové koření
PŘÍPRAVA
Těstoviny vsypeme do osolené vroucí vody a vaříme dle doby uvedené na obale. Nejlépe však na způsob Al dente. To znamená, ne na tvrdo ani ne na měkko. V průběhu vaření těstovin nakrájíme salát Lollo Biondo, bazalku, cibuli, olivy a mini rajčata. Salát, bazalku a mini rajčata pak vložíme do mísy. Na plotnu dáme rozpálit pánev ve které pak opražíme cibuli, žampiony a olivy. Jakmile budeme mít těstoviny uvařené, tak je scedíme a taktéž přidáme do mísy. Mrkev nastrouháme na drobno a přidáme k ostatním surovinám. Opraženou směs dochutíme salátovým kořením a přidáme do mísy. Na závěr přidáme lžíci slunečnicového oleje a vše důkladně promícháme. Nyní je těstovinový salát hotov a můžeme podávat.
Autor receptu: Martin Štverák